Wie ben jij?

september 2019

In al mijn coachingtrajecten komt vroeg of laat de vraag op die iedereen zichzelf weleens stelt: wie ben ik eigenlijk? Het is zonder uitzondering confronterend om te beseffen hoe moeilijk het is om daar antwoord op te geven. En dat terwijl het de meest wezenlijke vraag van ons leven is. 

Wat zou jouw antwoord zijn?

Wat vertel jij over jezelf als je nieuwe mensen ontmoet? Tien tegen een gaat het in eerste instantie over het werk dat je doet. Waar je woont en hoe oud je bent. Misschien of je kinderen hebt. Wat je hobbies zijn. En heel soms ontlenen mensen hun identiteit aan het werk van hun partner (ja, echt, het bestaat nog in 2019).

Toch heeft niets van het bovenstaande te maken met wie je echt bent. Je drijfveren, je passie, je eigenschappen die jou maken tot een uniek persoon. Niet WAT je doet is belangrijk, maar WIE je bent. Niet wat je vertelt maar wat je uitstraalt. Niet wat je hebt, maar wat je geeft.

Twijfel over je identiteit beangstigt en emotioneert. Je ziet het vaak terug bij een heftige gebeurtenis in je leven. Een scheiding. Verlies van baan, of een carriereswitch. Je kinderen die het huis uitgaan. Gebeurtenissen waardoor je even moet resetten, waarin je hardop vraagt  of zelfs in wanhoop tegen de spiegel schreeuwt "wie ben ik eigenlijk?" 

Merel van Vroonhoven, die haar baan als bestuursvoorzitter AFM opzegt om als leraar in het speciaal onderwijs opgeleid te worden en daarover openhartig schrijft in de Volkskrant, vraagt zich af "hoe noem ik mezelf in vredesnaam op LinkedIn? Is het uberhaupt relevant om ergens te melden wat ik hiervoor deed? Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst. Help, wie ben ik nog?". 

Die wezenlijke vraag komt altijd terug in mijn coaching. Altijd. Want weten wie je bent geeft rust en zekerheid. Het bevrijdt je van opgelegde denkbeelden en waarden. Het geeft houvast om vanuit je kern een waardevol leven te leiden in plaats van het fraaie plaatje van je imago in stand te houden. 

Merel van Vroonhoven heeft er overigens een mooi antwoord op gevonden. Op haar LinkedInprofiel staat nu bij 'functietitel' "Ik ben Merel, een ervaren beginner." Een eerlijke en moedige omschrijving.

P.S. ben jij benieuwd naar wie je ten diepste bent? Tijdens onze retraite in Marokko (10-16 november 2019) gaan we volledig terug in het 'zijn'. Meer info: kijk op de pagina Bezinningsreis Marokko. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.