De meeste dromen zijn geen bedrog

februari 2020

Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder mens elke nacht drie keer droomt, zegt “dromendokter” Bas Klinkhamer. Hij noemt onze dromen boodschappen van je innerlijk die in de nacht tot je komen en waar je overdag niet bij kunt. Helaas herinneren we onze dromen niet altijd, of blijven er in de ochtend slechts flarden van over.
 
Naar mijn stellige overtuiging kun je onder bepaalde omstandigheden glashelder dromen. Het helpt als je rust en ruimte in je hoofd hebt en overdag gezonde fysieke inspanning verricht. Nooit heb ik zo helder gedroomd als tijdens mijn wandeltocht door de woestijn, jaren geleden. Niet alleen 's nachts maar ook overdag kon ik me overgeven aan mijn dromen. Met een vermoeid lijf, een leeg hoofd maar een vol hart heb ik me nooit gelukkiger gevoeld dan toen. In de nacht, liggend onder de immense sterrenhemel, voelde ik me één met de natuur. Ik voelde me vol dankbaarheid en ik wist helder wat er bij mij hoorde en wat niet. In dat oeroude woestijnlandschap kon ik dat heel duidelijk voelen, bijna alsof mijn innerlijke stem in Nederland door het geraas van het drukke leven overschreeuwd was. Ik zag destijds glashelder dat ik klaar was met werken voor commerciële bedrijven en wist dat ik mijn tijd wilde besteden om iets terug te geven aan de wereld. Ik besloot alleen maar doen wat er voor mij wezenlijk is en waar ik blij van word. Mensen helpen groeien vanuit mijn eigen kracht, het leven van mijn persoonlijke missie.
 
Het helder weten wat mijn rol is in het leven, gaf me rust en zekerheid. Ik werd er milder door, oordeelde minder en slaagde er veel beter in het leven te nemen zoals het komt.
 
Ik geef toe, het is hard werken om deze rust en mildheid hier in de dagelijkse hectiek vast te houden maar ik kan altijd teruggrijpen op die bijzondere ervaring en het gevoel van destijds. Het is mijn lampje dat ik altijd kan aanknippen, maar dat wel af en toe moet worden opgeladen.Daarom ben ik ook zo gelukkig dat ik binnenkort terug mag naar de woestijn, om overdag de leegte weer te ervaren en dichter bij mezelf te komen en ’s nachts te gaan liggen op mijn rug en alleen maar te genieten van de miljoenen sterren boven mijn hoofd. Laat de nieuwe dromen maar komen. Ik ben benieuwd wat ze mij gaan vertellen..
 
Deze dromen, die kracht, die rust en mildheid gun ik iedereen. In september ga ik daarom met Marijn Jansen een woestijntrekking in Marokko maken.  We starten in het prachtige kleurrijke Atlasgebergte en reizen daarna door naar de stille Sahara voor een trektocht van een paar dagen. Wie durft, mag met ons mee voor een ervaring die je gegarandeerd nooit meer gaat vergeten.

Geef je jouw dromen de ruimte?