Dag des niet-oordeels

30 juli 2021

“Ik vind het zo fijn dat je zonder oordeel naar me luistert. Daardoor kan ik in alle rust en openheid mijn verhaal doen en dat helpt al enorm.” 

Mijn manier van coachen is vanuit begrip veiligheid te scheppen waardoor elke klant het vertrouwen heeft om tot inzichten en oplossingen te komen. Natuurlijk kan ik ook af en toe ‘prikken’ en schuw ik niet om mensen een heldere spiegel voor te houden maar ik doe dat altijd vanuit een veilige basis.

Niet oordelen schept openheid.

In de praktijk is het best moeilijk om niet meteen ergens iets van te vinden. Dat geldt voor ieder van ons. De hele wereld lijkt wel gericht op het ventileren van meningen en opinies volgens het nieuwe credo “ik vind, dus ik besta”. Op sociale media en in talkshows, elk moment van dag worden we overspoeld door meningen van anderen, vaak niet gehinderd door enige kennis of reflectief vermogen.

Werkelijke wijsheid gaat echter niet over meningen.

Werkelijke wijsheid gaat over luisteren, vanuit intrinsieke nieuwsgierigheid vragen stellen aan de ander om je gedachten te scherpen en teruggeven wat je hoort. Dat stelt de ander in staat om ook zijn of haar gedachten te overwegen waardoor een echt gesprek ontstaat op een dieper niveau. Werkelijke wijsheid betekent ook dat je kunt toegeven dat je iets niet weet. Of niet weet wat je ervan moet vinden.

Daarnaast heeft niet-oordelen nog een ander voordeel: je wordt er zelf milder van. Natuurlijk schiet ik zelf ook regelmatig in de mening-modus. Ik heb echt niet de illusie dat ik geheel oordeelloos door het leven kan gaan. Maar op de momenten dat ik niet oordeel maar luister, voel ik me een zachter en milder mens. En dat voelt lekker.

Zullen we beginnen met een Dag des Niet-Oordeels?